סמכות הורים
- Hilla Itshaky
- 2 באוג׳ 2021
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 3 באוג׳ 2021

סמכות הורים – חשיבותה ומשמעותה
המונח סמכות הורית נשמע הרבה פעמים כמשהו קר ונוקשה , ההורים הרבה פעמים מחפשים לתת לילדיהם חינוך עוטף , רך , מעניק , ולכן נרתעים כשמדברים איתם על סמכות הורית , אך בעצם סמכות הורית לא מדברת על חינוך נוקשה וקפדני של הילדים אלא דווקא על חינוך כזה שיכול להכיל בתוכו מתירנות וגמישות בעת הצורך וגם גבולות ברורים בעת הצורך .
בהיעדר גבולות שהם ברורים גם להורים עצמם וגם לילדים , הרבה פעמים נמצא את עצמנו בתוך בליל של אפשרויות כאשר הילד רוצה משהו אחד ואנו משהו אחר , מתקשים לדעת מתי לאפשר , מתי לוותר , מתי להציב גבול , דבר שמביא תסכולים רבים וקצרים בין הורים וילדים .
אם כן קודם כל נגדיר מהי סמכות הורים ומדוע היא כל כך חשובה ?
סמכות הורית היא בעצם שליטה שלנו ההורים בחינוכו והתנהגותו של הילד . אותה סמכות ניתנת לנו מתוקף תפקידנו כהוריו של הילד . שימוש נכון באותה סמכות יכול לסייע להורים לנתב את התנהגותו של הילד לכיוונים חיוביים ולהרחיק אותו מן השלילי , ומנגד היעדר בסמכות הורים יגרום לחוסר הבנה אצל הילד לגבי המצופה ממנו וגם יביא בסופו של דבר למצב שהילד לא מסוגל לדחות סיפוקים , מתקשה לעמוד בפני דרישות ואתגרים וכישורי החברה שלו עלולים להיפגם .
חשוב מאוד להגיד לילד 'לא' כשצריך גם כאשר הוא בוכה וצועק ורוקע ברגליו , ומנגד לשדר רכות כשצריך , חשוב להיות עקביים ולכן יש ליישב את הדברים אצלנו ההורים , להבין מה חשוב לנו יותר ומה פחות , מתי אנחנו כן צריכים להתעקש ומתי להרפות , כאשר אנו עושים סדר עם עצמנו לגבי הצפיות שלנו מול הילד ומשדרים את אותו המסר שני בני הזוג (ולא שכל אחד אומר משהו אחר) וכאשר אנחנו עקביים , מצבים גבולות ברורים אך גם נשארים קשובים וגמישים כלפי הילד , הוא יוכל לרכוש מיומנויות שיעזרו לו בהמשך החיים , יקלו עליו , ויהיו קרקע פורייה לצמיחה ולהתנהלות מיטיבה בחברה , וכמובן שיכניס המון סדר ורוגע לבית .
איך בונים סמכות הורית
סמכות הורית והצבת גבולות יכולה לקבל תוקף מחזק ומיטיב עם הילד רק כאשר הם מתפתחים בתוך סביבה חיובית , הכוונה לשיח בין הורים וילדים שנותן מקום לרצון הילדים ושומע אותם תמיד וגם מוכן למשא ומתן במקרים מסוימים אך עד גבול מסוים , כלומר שישנם דברים שהילד לומד לדעת שפה יש גבול אדום שאותו לא עוברים , כמובן שכל בית והצרכים שלו ואופי המשפחה שונה בכל בית ולכן חשוב שההורים יבינו את הצרכים שלהם ויגדירו אותם מראש .
חלק גדול מתהליך למידה של סמכות הורית תלוי בהורים , בתהליך זה חשובה מאוד כפי שציינו העקביות שלנו להתנהגות הילד , כשרוצים שמסר יעבור טוב צריך להמשיך ולהעביר אותו בעקביות ונחישות , כמובן שהכלה ומינונים נכונים הם מילות מפתח לבניית סמכות הורים והצבת גבולות ברורים . חשובה גם הדוגמא שנותנים ההורים לילדים , שכן גם אם נדבר איתם השקם וערב על הצורך לדבר יפה אחד אל השני , המסר לא יעבור כל עוד אנחנו ההורים לא מדברים בכבוד אליהם או אחד אל השני . חשוב להגדיר גבולות ברורים ולא רבים מדי , על מנת לאפשר לילד לתהות ולטעות וללמוד מניסיונו ולא מניסיוננו , בסופו של דבר אנו שואפים לפתח בילד עצמאות ולכן יותר מדי גבולות המגבילים את הילד לא יקדמו אותו למצב של עצמאות ולכן חשוב שיהיו הרבה מקומות שבהם יש לילד זכות בחירה או מקומות שבהם כן ניתן לנהל משא ומתן ולהתגמש בעת הצורך .
חשוב שבתהליך הצבת גבולות תמיד תהיה לילד הרגשה שרואים אותו ומבינים אותו גם כאשר אנו לא נותנים לו בסוף את מה שהוא רוצה , ילד שמרגיש שיש מקום לרגשותיו יחווה חוויה של תגובה בונה שתשפיע עם בטחונו העצמי לטובה ותלמד אותו לעמוד מול אתגרי החיים גם כאשר הוא לא מקבל את מה שרצה , לעמוד מול כישלונות , אכזבות ולפתח יכולת הרגעה עצמית , יכולת הקשבה , לרכוש תחושת אמון ובטחון .
טיפים לבניית סמכות הורית
· כאשר אנו נותנים מקום גם לרגש של כעס והתנגדות שעולות אצל הילד בהבנה , קל לו יותר להקשיב לנו וגם לשתף פעולה , כאשר הילד מגיב בכעס ובצעקה יש להבין כי קשה לו ולהגיב באופן שירכך אותו , לחבק .
· במידה ונגיב על כעס בכעס לא נשיג כלום , אם הילד ילמד שהתפרצות אינה מניבה דבר היא תאבד מערכה וגם ההתנהגות הזו תעלם בסופו של דבר .
· חשוב לא להתגלגל לשיחת הצדקות , להעביר מסר שאנחנו לא מבקשים את רשותו כאשר מדובר בגבולות אדומים .
· הקשבה - הקשבה היא כלי חשוב ביותר בתקשורת בין הורים וילדים , נסו להקשיב למה שהילד אומר גם אם אינכם יכולים או רוצים לתת לו את מבוקשו הקשיבו לו , נסו להבין מה הוא מנסה לומר , על מה הוא מתעקש , מה חשוב לו , דברו איתו על זה ועצם השיח כבר ישים אתכם במקום טוב . מעבר לכך שהקשבה זה המפתח לכניסה לעולמו הפנימי של הילד , ילד שמרגיש שמקשיבים לו ירגיש בעל ערך וילמד גם להקשיב ולסמוך .
· חזקו התנהגויות חיוביות תמיד
· ניתן גם לקבוע זמנים שיהיו קבועים בבית ויהיו בסיס לשגרה קבועה שגם משרה בטחון – זמני שינה קבועים , זמני ארוחות קבועים , הקפדה על מקלחות וצחצוח שיניים , הכנת שיעורי בית בזמן מסוים , החזרת משחקים למקומם בסוף היום ועוד.. כל משפחה תבחר לה את הדברים שחשובים לה ועל-פיהם תנהג בקביעות ובגמישות .
· האמינו שאתם יודעים מה טוב לילד גם אם הוא חושב אחרת אבל הישארו פתוחים תמיד להקשיב לליבו .
לסיכום
סמכות הורים היא תהליך של בנייה שהולך ומתפתח בכל שלבי הילדות וגם הבגרות של הילדים. סמכות הורית היא דבר מאוד רצוי , אם הוא מתנהל נכון הוא יכול מאוד לחזק את הקשר בין הורים לילדים , ולהעניק לילדים סביבה טובה לצמוח ולהתפתח .ניתן ללמוד איך לשפר את הסמכות ההורית , לרכוש כלים כדי להבין את השגיאות שלנו ההורים ולחתור לעבר יחסים יותר טובים ונעימים עם הילדים , אשר נסובים סביב כבוד הדדי , הקשבה והכלה יחד עם גבולות ברורים ומיטיבים .
Comments